LMP Nógrád


Az LMP Nógrád megyei tagjainak és segítőinek blogja

---

Fenntarthatóság
Igazságosság
Részvétel

---

www.lehetmas.hu
nograd@lehetmas.hu


Az LMP-ben sok különböző ember vesz részt – de közös bennünk, hogy valódi demokráciát, igazságos, szolidáris társadalmat, egészséges környezetet
akarunk, és hajlandók vagyunk tenni is érte.

---

Hogyan segíthetek?


Csatlakozz ONLINE!


A lehetmas.hu hírei

Nincs megjeleníthető elem

2011.05.23. 17:22 lmpnograd

Helyi piacok

Bár az országban már több helyen is működnek helyi piacok (legutóbb a nagymarosin jártunk), forgalmuk összességében még mindig elenyésző a multikhoz képest. 

Pedig számtalan előnyük lehetne. A helyi piacra termelés jövedelemtermelő tevékenységet és fenntartható, tisztességes foglalkoztatást jelenthetne az elmaradottabb térségekben is. Eladó és vevő viszonya szorosabbá válhat, növekedhet az élelmiszer-biztonság (nagyobb eséllyel tudjuk, mi kerül a tányérunkra), csökkenhet a környezeti terhelés (jelenlegi élelmezésünk szinte teljes egészében az olcsó és környezetkárosító olajra épül).
 

Pár pontban azt is összeszedtük, mit javasol az LMP a helyi piacok és termelők megerősítéséért


1. Vásárlóbarát piac megközelítés

Piaci nyitvatartáshoz alkalmazkodó tömegközlekedés kialakítása. Megállóhelyek közelebb vitele a piachoz, sűrűbb menetrend nyitvatartási időben, több vonal érintse a piacot. A piac nyitvatartásának idején a környező utcákban kedvezményes parkolójegy váltható, vagy a piacgondnokságon egy óra parkolási díj visszafizetésre kerül piacon vásárolt áru blokkjának ellenében.

2. Őstermelők háztáji árusítása

Engedélyezzük az őstermelők számára, hogy 2 m2-nél nem nagyobb területen árusíthassák a zöldség, gyümölcs, házi élelmiszer készítmények és virág árusítását a lakóhelyük előtt, ha ott megfelelő nagyságú terület áll rendelkezésre, és az elfoglalt közterületen történő árusítás a gyalogos és járműforgalmat nem akadályozza. Továbbá a közegészségügy, járványügyi, köztisztasági követelményeket megtartják, és a tevékenység folytatásához szükséges engedélyekkel, feltételekkel - ha az szükséges – rendelkeznek. Az árusítás bejelentés köteles.

3. Helyi élelmiszer beszerzés

Az önkormányzati tulajdonú kifőzdék, konyhák esetében, csak olyan üzemeltetést látunk elfogadhatónak, amikor is a lehetőségek szerinti legnagyobb arányú a helyi élelmiszer beszerzés. Helyi termelői tej, szezonálisan beérő zöldségek, gyümölcsök, valamint másodlagos élelmiszerek (savanyúságok, méz, lekvár) kis koordinációval könnyen beszerezhető helyben is. Ugyanígy, a lehetőségekhez képest minél több legyen a régióból kikerülő élelmiszerek aránya is.

4. Helyi vállalkozások támogatása a közbeszerzési folyamatokban

Közbeszerzések elbírálásánál erős pozitív tényező legyen a vállalkozás helyi mivolta. Mivel az önkormányzati kifizetések helyi vállalkozók megbízásával a városban tartja a pénzt, ezért a közbeszerzéseknél ne csak az ár legyen az elsődleges döntési tényező, hanem a vállalat székhelye is hasonló képen essen a döntési mechanizmus fontossági tényezőibe.

5. Helyi gazdák, vállalkozók informálása

Újra kell gondolni a jelenleg funkcióját ellátni képtelen inkubátorház feladatát és működését. Kisvállalkozók informálása az önkormányzat illetve az állam által kiírt pályázatokról, támogatásokról, közbeszerzésekről, ezzel is kiegyenlítve a piaci versenyt.  Kisvállalkozói adatbázis és információs pontok készítésének szükségessége.

Ha tetszett a cikk és egyetértesz, nyomj egy tetsziket, csatlakozz Facebookon!>

Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság helyi piacok


A bejegyzés trackback címe:

https://lmpnograd.blog.hu/api/trackback/id/tr512926524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása