LMP Nógrád


Az LMP Nógrád megyei tagjainak és segítőinek blogja

---

Fenntarthatóság
Igazságosság
Részvétel

---

www.lehetmas.hu
nograd@lehetmas.hu


Az LMP-ben sok különböző ember vesz részt – de közös bennünk, hogy valódi demokráciát, igazságos, szolidáris társadalmat, egészséges környezetet
akarunk, és hajlandók vagyunk tenni is érte.

---

Hogyan segíthetek?


Csatlakozz ONLINE!


2012.09.11. 21:44 J.I.

Rejtélyes fakivágások Pásztón

A pásztói Fő utca szeptember első napjától más arcát mutatja a járókelőknek: a tanévkezdéssel egy időben négy óriási japánakác tűnt el a temető előtti fasorból.

S_ilyen_volt.JPG

ilyen volt...

S_ilyen_lett.JPG

...ilyen lett

Az elmúlt hetekben a rendkívüli forróság elől még hűs árnyat adó nagy fák hirtelen eltűnésére egyelőre nincs semmilyen magyarázat. A járókelők a fák helyett ezen a héten már csak nedvet könnyező csonkokkal, fűrészporral – no és rekkenő hőséggel - találkozhattak a temető előtti zölsdávban. Néhány napig a járda mentén felhalmozott, száradó lombtömeg jelezte, mekkora pormegkötő, oxigéntermelő és árnyékadó felületet biztosítottak a kivágott nagy fák – amelyeket elődeink hagytak ránk, és amelyekkel utódainknak már nem tudunk elszámolni.

A kérdés: miért? Idős közterületi fák kivágását csak a jegyző engedélyével lehet elvégezni, az engedély kiadásának azonban előfeltételei vannak, amelyeket a vonatkozó kormányrendelet és a Környezetvédelmi törvény határoz meg. A fák kivágásnak szándékát emellett előzetesen, hirdetményi úton is jelezni kell. Ugyancsak nem történt semmilyen előzetes tájékoztatás a szintén ebben az időben, a Romkertben kivágott két idős fa esetében sem.

S_a_romkertben_is_fogynak_a_fak.JPG

a Romkertben is fogynak a fák

S_zold_lomb_multido.JPG

zöld lomb - múlt időben

A Lehet Más a politika Nógrád megyei szervezete a rejtélyes fakivágások miatt a pásztói jegyzőhöz fordul. A jegyzői válaszról honlapunkon tájékoztatást adunk. Kérjük egyúttal a megye lakosságát, ha váratlan és indokolatlan fakivágásokat tapasztal, jelezze szervezetünknek, hogy segíteni tudjunk környezetünk megóvásában, és a vonatkozó törvényi rendelkezések betartatásában.

E-mail címünk: nograd@lehetmas.hu

Ha tetszett a cikk és egyetértesz, nyomj egy tetsziket, csatlakozz Facebookon!>

Szólj hozzá!

Címkék: környezetvédelem pásztó


2012.07.26. 03:24 J.I.

Pénzszórás és dilettantizmus helyett

MÁV Fehér könyv.jpg

A jelentés a képre klikkelve letölthető

A strukturális problémákat, a pazarlást és a felülárazott felújítási munkálatokat tartja a MÁV legfőbb problémáinak az LMP – derült ki a párt által készített Fehér Könyvből, amelyet Jávor Benedek mutatott be csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A frakcióvezető szavai szerint a MÁV és a vasúti ágazat Magyarországon hosszú ideje válságban van és ez a válság az utóbbi években talán a korábbiaknál is súlyosabb méreteket öltött. Példaként említette, hogy áprilisban mintegy négyszáz járatot számoltak fel. Ezt követően napvilágot látott egy olyan hangfelvétel, amelyik megalapozza azt a gyanút, hogy kormányközeli cégek, azokon belül is kiemelten a Közgép nyeri el a felújítási munkákat, amelyeket jelentősen felül is áraznak – mondta.

Emlékeztetett arra, hogy az LMP egy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, amelyik a 2010 óta a vasúttal kapcsolatban hozott döntéseket és a vonalfelújításokat vizsgálná, de a testület egyelőre nem tudta elkezdeni a munkáját. Az LMP addig egy Fehér könyvben foglalja össze a legégetőbb problémákat – mondta Jávor Benedek.

A könyv első része a strukturális problémákat járja körül, például a finanszírozási gondokat, a társaság szervezet-átalakítási kudarcait, a hatékonyságot és a privatizáció által okozott károkat – közölte a politikus. Az LMP véleménye szerint az Orbán-kormány a korábbi kabinetekhez hasonlóan járatritkításokkal akar megtakarítást elérni, pedig a vasút magas fix költségei miatt ettől nem várható érdemi költségcsökkentés – jelentette ki. A rosszabb minőségű szolgáltatás miatt az utasok el fognak pártolni a vasúttársaságtól – tette hozzá.

Az ellenzéki párt éppen ezért integrált, ütemes menetrend bevezetését javasolja a fővonalakon, miközben egységes rendszerbe szervezné a vasúti és a hozzá kapcsolódó buszközlekedést. Egyúttal megszüntetnék az ugyanazon a vonalon szállító vonatok és buszok párhuzamos támogatását.

A politikus kitért arra is, hogy az elmúlt években szinte csak az EU által finanszírozott projektek keretében végeztek felújításokat és ezek a munkálatok túlnyomórészt a fővonalakra korlátozódnak. A szárny és mellékvonalak eközben elképesztően rossz állapotba kerültek – tette hozzá.

A felújításokat „arcpirítóan” magas áron hajtja végre egy jól körülhatárolható, kormányközeli kör, amelyiknek kiemelt szereplője a Közgép – jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy a fővonali felújításokra kilométerenként átlagosan másfélmilliárd forintot költenek, ami sokszorosa a mellékvonali munkálatok összegének. Jávor Benedek egy külföldi példát is említett, amely szerint a Szajol-Püspökladány vonal felújítása kilométerenként több mint kétszer annyiba kerül, mint a Berlin és Hamburg közöttié.

Ha tetszett a cikk és egyetértesz, nyomj egy tetsziket, csatlakozz Facebookon!>

Szólj hozzá!


2012.03.11. 12:24 J.I.

Népszavazás 2012 - Salgótarjáni kitelepülés

Salgótarjánban is megkezdtük az aláírások gyűjtését. Meggyőződhettünk róla, hogy a tarjáni lakosok nagy része már hallott a kezdeményezésről, ismeri a kérdéseket, és támogatna egy jövőbeni népszavazást.

Hétfőtől ezért minden nap megtaláltok minket az Erzsébet téren, Balassagyarmaton pedig az árkádoknál. További részletek hamarosan! Ha segítenéd a gyűjtést, hogy biztos legyen a siker, jelentkezz te is! http://nepszavazas2012.hu/

Ha tetszett a cikk és egyetértesz, nyomj egy tetsziket, csatlakozz Facebookon!>

Szólj hozzá!

Címkék: salgótarján balassagyarmat kitelepülés népszavazás2012