LMP Nógrád


Az LMP Nógrád megyei tagjainak és segítőinek blogja

---

Fenntarthatóság
Igazságosság
Részvétel

---

www.lehetmas.hu
nograd@lehetmas.hu


Az LMP-ben sok különböző ember vesz részt – de közös bennünk, hogy valódi demokráciát, igazságos, szolidáris társadalmat, egészséges környezetet
akarunk, és hajlandók vagyunk tenni is érte.

---

Hogyan segíthetek?


Csatlakozz ONLINE!


A lehetmas.hu hírei

Nincs megjeleníthető elem

2011.01.22. 18:19 lmpnograd

Pásztó szülötte! Büszkék vagyunk rá!

Magyar holokauszttúlélőt tüntet ki Bush elnök
2005. szeptember 23. 17:02

A 76 éves Rubin Tibor a Fehér Házban veheti át a becsületrendet

A harcban tanúsított bátorságért járó legmagasabb elismeréssel, a Medal of Honor becsületrenddel tüntet ki George Bush amerikai elnök közép-európai idő szerint péntek este egy magyar holokauszttúlélőt. Rubin Tibor a koreai háborúban az amerikai hadsereg katonájaként rendkívüli helytállásról tett tanúságot golyózáporban és fogságban egyaránt, s számos bajtársa életét mentette meg.

A pásztói születésű, Kaliforniában élő 76 éves Rubin Tibor nyakába Bush elnök akasztja a becsületrendet a fehér házi ünnepségen, mintegy kétszáz meghívott vendég előtt. Pentagonban ugyancsak ünnepséget szerveznek a kitüntetett tiszteletére. Amikor Rubin ezt a kitüntetést viseli, a hagyomány megköveteli, hogy még az ötcsillagos tábornok is tisztelegjen neki, és az Egyesült Államok elnöke állva várja, hogy belépjen a terembe.

40 fogolytársa életét mentette meg a Halál völgyében

Rubin 24 órán át egyedül védett egy dombot a több hullámban támadó ellenséggel szemben, hogy biztosítsa századának visszavonulási útvonalát. 1950. november 1-én megsebesült, és az észak-koreaiak oldalán harcoló kínaiak fogságába esett. A túlélésből már alapos kiképzést kapott Rubin életét kockáztatva éjszakánként a táboron kívüli raktárakból szerzett élelmet, amelyet megosztott fogolytársaival, és ápolta a betegeket. A fertőző sebek kezelésére a latrinából kiszedett nyűveket használta. A magukat elhagyó foglyokba életkedvet öntött. A volt foglyok tanúságtétele szerint ezzel 35-40 társuk életét mentette meg a Halál völgyének nevezett észak-koreai fogolytáborban. A kínaiak felkínálták a magyarországi repatriálást, de nem hagyta magára bajtársait.

Rubin Tibort 13 éves korában hurcolták el Pásztóról a mauthauseni koncentrációs táborba, ahol csaknem két évet töltött, de sikerült életben maradnia. A tábort amerikaiak szabadították fel, Rubin Tibor ezért elhatározta, hogy Amerikába vándorol ki. Szülei Auschwitzban elpusztultak, és legtöbb rokona sem élte túl a holokausztot.

1948-ban vándorolt be az Egyesült Államokba, s New Yorkban telepedett le. 1950-ben jelentkezett a szárazföldi erők kötelékébe. Okinavára került. Egységét Koreába irányították, de vele közölték: mivel nem amerikai állampolgár, nem kell részt vennie a háborúban, távozhat Japánba vagy Németországba. Rubin nemet mondott.

Volt bajtársai, veteránszervezetek és kongresszusi képviselők évtizedeken át szorgalmazták kitüntetését, de kérelmük csak most talált meghallgatásra. Gyanújuk szerint a felterjesztés valahol a parancsnoki láncban akadhatott el.

1988-ban az Egyesült Államok Zsidó Háborús Veteránjai felszólították a kongresszust, hogy ismerjék el Rubin érdemeit. Robert Vexler floridai demokrata képviselő 2001-ben törvénytervezetet terjesztett be, amely felszólította a Pentagont, hogy vizsgálja felül azoknak a zsidó veteránoknak a dossziéit, akiktől esetleg azért tagadták meg az elismerést, mert zsidók voltak. Sajtóhírek szerint 150 ilyen ügyben folyik még felülvizsgálat.

Az érdemrendet kongresszusi érdemrendnek is nevezik, mivel az elnök a kongresszus nevében tünteti ki az arra érdemeseket. Az érdemrendet 1861-ben vezették be, s azóta valamivel több mint 3400 személynek ítélték oda, köztük néhány polgári személynek is. A vietnami háborút követő időszakban harci cselekményekben való helytállásért eddig csak posztumusz ítélték oda a kitüntetést, két Szomáliában, valamint nemrég egy Irakban elesett amerikai katonának. Élő személyek a korábbi múltbeli tévedések vagy mellőzések korrigálásaként kapták meg az érdemrendet.

hirado.hu/MTI
 

egyenlőre angolul elérhető oldal:http://www.army.mil/medalofhonor/rubin/video/rubin.html

Ha tetszett a cikk és egyetértesz, nyomj egy tetsziket, csatlakozz Facebookon!>

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://lmpnograd.blog.hu/api/trackback/id/tr772605481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása